Blogbericht

De kantorenvastgoedmarkt herstelt en ingebruikname van kantoorruimtes stijgt!

Geplaatst op 24-06-2021

De ingebruikname van kantoorruimtes door huurders is gestegen ten opzichte van vorig jaar met 195.000 m2 (+28%). Dit is een sterke start van de kantoorvastgoedmarkt wat ook afhangt van de COVID-19-pandemie. In het vierde kwartaal van 2020 was er een daling te zien wat veroorzaakt werd door de tweede golf van coronabesmettingen en de daaropvolgende sterke lockdownmaatregelen. Dreesz heeft in de COVID-19-pandemie juist stappen vooruit gemaakt en breidt haar assortiment uit!

In het eerste kwartaal van 2021 werden de lockdownmaatregelen wegens de COVID-19-pandemie nog strenger aangetrokken, desalniettemin nam de ingebruikname van kantoorruimte met 28% toe ten opzichte van het laatste jaar. De stijging kan worden verklaard op het herkenbare feit dat in de eerste lockdown niemand naar kantoor mocht en daar nu meer versoepelingen in zijn gekomen.

In de eerste fase van de COVID-19-pandemie was er onder kantoorgebruikers nauwelijks belangstelling voor het vestigen van een kantoor in tijden van strenge, beperkende maatregelen in combinatie met het aanhoudende weinige aanbod van kantoren die extra service leveren. Toch heeft er in begin 2021 een omslag plaatsgevonden. Er is namelijk een toename in zoekvolume geconstateerd waarbij de zoekvraag naar kantoorruimtes er nog altijd is. De eerste ondernemingen die deze stappen zetten worden vooral genomen door organisaties die geen of minder directe economische schade lijden door de COVID-19-pandemie.

Kenmerkend voor de weerbaarheid van de kantorenmarkt is het relatief grote aandeel Tech- en ICT-bedrijven dat in het eerste kwartaal van 2021 zorgde voor een vijfde van het totale opnamevolume, ondanks dat er juist in deze sectoren relatief makkelijk en veel vanuit huis kan worden gewerkt. De Tech- en ICT-sector was met 18% niet het segment met het grootste aandeel in de opname. De non-profitorganisaties en overheid waren verantwoordelijk voor 29% van de totale opname gevolgd door de sectoren van de zakelijke dienstverlening (28%) en Industrie- en nutsbedrijven.

Dreesz is het afgelopen jaar tijdens de COVID-19-pandemie ontzettend gegroeid. De vraag naar flexibele kantoorruimtes is groot. Zo groot zelfs dat Deventer & Almelo bijna helemaal verhuurd zijn. Ook heeft Dreesz tijdens de COVID-19-pandemie haar servicepakket uitgebreid met onder anderen office for a day en extra vergadermogelijkheden. Er kan daarom juist gesteld worden dat de COVID-19-pandemie ervoor gezorgd heeft dat Dreesz een groot succes is geworden. Vanuit het feit dat thuiswerken een must was, is iedereen toe aan sociale contacten en een werkplek die flexibel af te nemen is. Die ondernemers zoeken een professionele omgeving om te kunnen werken en om veilig klanten te kunnen ontvangen, daarvoor is Dreesz ideaal.